• Vita leden

Svårighetsgrad
4 kilometer
2 timmar
Ledmarkeringsfärg
Ramsvik Stugby och Camping


Ett Ramsvikslandet i miniatyr – så kan den vita leden beskrivas. För den som inte orkar vandra en och en halv mil runt hela ön är det här en perfekt runda. På fyra kilometer får du uppleva skogar, strandängar, släta röda granitklippor och havsutsikt.

Det är visserligen en av öns kortare turer men den innehåller ändå utmaningar. För den som inte räds att hoppa mellan stenar och skrevor i berget, eller att ta händerna till hjälp för att komma uppför en brant, är det en fin tur. Under sommartid är den vita leden också en tipspromenad. Den som är sugen på det kan hämta tipslappar i receptionen på Ramsvik Stugby & Camping.

Så hittar du starten
Under den här vandringen följer du vit led hela tiden. Den är välmarkerad och det är lätt att hitta. Starta vid den övre delen av parkeringen vid Ramsvik Stugby & Camping. Här leder vita markeringar uppför de släta klipphällarna mot skylten ”Naturreservat”. Snart svänger den vita leden höger och ett stycke framåt samsas vit, blå och röd led om samma stig. När den blå och röda leden svänger höger mot bebyggelsen svänger den vita leden istället tvärt åt vänster in i skogen. Efter ungefär en kilometer i skogen kommer en korsning med fyra stigar. Du fortsätter på den vita leden som ännu en gång gör en skarp sväng, denna gång åt höger.

44 jättegrytor
En av anledningarna till att Ramsvikslandet skyddas i ett naturreservat är de många spåren från inlandsisen. Bland annat finns här ett område med hela 44 jättegrytor. Om du vill kika på dem krävs en avstickare och den gör du enklast från den vita leden. Ungefär femtio meter efter korsningen med fyra stigar syns en rosa-vit sten på vänster sida. Om du tittar uppåt vänster ser du fler rosa-vita markeringar. De visas vägen mot jättegrytorna. Det är en äventyrlig avstickare som går genom en ravin där en enorm sten sitter fastkilad mellan klippväggarna. Det är värt mödan att ta sig hit, men det är en vansklig tur som inte rekommenderas med små barn eller om det är blöt väderlek då klipporna blir hala.

Vandra vidare på den vita leden. Den tar dig genom en skog mot stranden vid Kolbrandsviken. I viken är det fint att stanna och fika. Det är smart att fylla på med energi för nu väntar en brant stigning. Det finns trappor som underlättar men var ändå uppmärksam på var du sätter fötterna, speciellt om det är blött och halt på klipporna. Väl uppe väntar en belönande utsikt mot horisonten i väster.

Ravin med en porlande bäck
Leden fortsätter över klipphällarna. Här kan du spana efter långa rispor i berget. Det är isräfflor som skapades av inlandsisen för över tio tusen år sedan.

Snart hör du en porlande bäck (om det inte är väldigt torrt ute), då vet du att du är på väg mot ravinen där en lättare klättring väntar. Du kommer sedan ner till Tångeviks vackra stenstrand och vandrar därefter vidare bland husen. Leden tar dig till parkeringen och ännu en strand, innan den viker in på bilvägen som går tillbaka mot Ramsvik Stugby & Camping.


Fler vandringsleder på Ramsvikslandet

Annikas led

Svårighetsgrad
3 kilometer
1 timme
Ledmarkeringsfärger
Ramsvik Stugby och Camping

Norra Ramsviksleden

Svårighetsgrad
7,5 kilometer
2,5 timmar
Ledmarkeringsfärger
Ramsvik stugby & Camping, parkeringarna vid Grosshamn, Tångevik

Ramsvikslandet runt

Svårighetsgrad
15 kilometer
6 timmar
Ledmarkeringsfärger
Ramsvik stugby & Camping, parkeringarna vid Fykan, Grosshamn, Haby, Tångevik

Röda leden

Svårighetsgrad
1,5 kilometer
30 minuter
Ledmarkeringsfärg
Ramsvik Stugby och Camping

Södra Ramsviksleden

Svårighetsgrad
9 kilometer
3,5 timmar
Ledmarkeringsfärger
Parkeringarna vid Grosshamn, Fykan, Haby

Torbjörns led

Svårighetsgrad
6 kilometer
2 timmar
Ledmarkeringsfärger
Ramsvik Stugby och Camping

Tryggö

Svårighetsgrad
2 kilometer
1,5 timmar
Ledmarkeringsfärg
Nötö

Vita leden

Svårighetsgrad
4 kilometer
2 timmar
Ledmarkeringsfärg
Ramsvik Stugby och Camping