• Norra Ramsviksleden

Svårighetsgrad
7,5 kilometer
2,5 timmar
Ledmarkeringsfärger
Ramsvik stugby & Camping, parkeringarna vid Grosshamn, Tångevik


Norra Ramsvikslandet skiljer sig lite från det södra. Här är skogigare, mer lättgånget och naturen bär spår från stenhuggartiden, när Bohuskustens sten höggs och skeppades över hela världen.

För den som inte har lust att vandra runt hela ön på en enda dag är Norra Ramsviksleden och Södra Ramsviksleden perfekta alternativ. Då delar du upp ön i två bitar och kan lugnt ta dig runt båda turerna. Norra Ramsviksleden är mestadels lättgången och passar många olika vandrare. Den innehåller dock en brant passage neråt. Om det är blött underlag är det bättre att ta en annan led eller gå turen åt motsatt håll.

Turen är en sammanslagning av två leder, den vita och den blå. Båda lederna är välmärkta och enkla att följa.

Så hittar du starten
Du kan starta vandringen från flera platser. Exempelvis parkeringen vid Grosshamn mitt på ön, parkeringen vid Tångevik eller Ramsvik Stugby & Camping. Beskrivningen här utgår från att du startar från campingen. För att få bästa upplevelse av ledens utsiktspunkter rekommenderas att gå turen så som den beskrivs här, alltså moturs.

Om du står utanför campingen med havet bakom ryggen tar du höger och följer bilvägen tills den tar slut vid en större grusad parkering och badplats. Ta sedan grusvägen till vänster om parkeringen, den är skyltad ”Här slutar allmän väg”. Från och med nu följer du Kuststigens/Soteledens blå markeringar. De leder uppför en brant grusväg till Bordet. Kolla utsikten! Kanske redan dags för fika?

Från Bordet fortsätter leden runt berget. Här ser du spår från stenhuggartiden, en period då stenhuggerierna låg tätt i Bohuslän. Från ungefär mitten av 1800-talet till några årtionden in på 1900-talet skapade industrin mängder av arbetstillfällen längs kusten. Här på marken syns det som är kvar, stora stenblock med tydliga spår efter klyvning. Ibland sprack stenen på fel sätt, då blev den helt oanvändbar och lämnades kvar.

Snirklar över röda granithällar
När du rundat berget och kommit ner till Tångeviken är det dags att byta färg på leden. Den blå svänger in i en skog till vänster och den vita leder ut mot klipporna och vattnet. Följ nu den vita leden. Snart går det brant nedåt mot Kolbrandsviken. Här gäller det att vara uppmärksam och försiktig, särskilt när klipporna är blöta. Det finns trappor som underlättar passagen där det är som brantast. Väl nere i viken kommer ytterligare ett fint fikaställe, med lä för västanvinden. Fortsätt följa den vita leden in i skogen. När du kommer till en stigkorsning med andra leder är det återigen dags att byta färg. Du tar nu istället höger på den blå leden, skyltad mot Grosshamn.

Plötsligt försvinner skogen och du vandrar över släta granitklippor med utsikt över havet. Vyn öppnar sig över det lilla huset som ligger alldeles ensligt vid havet. Grosshamn är idag en ringmärkningsstation för fåglar. Här går ofta betesdjur som håller markerna öppna. Tänk på att passera dem lugnt och stilla och på lite avstånd. Ostörda bryr de sig inte om vandrare.

Ramsviks läiga östsida
Från Grosshamn går den blå leden längs en mindre väg upp till parkeringen. Här är det dags att avvika från markeringarna. Leden svänger höger men du fortsätter istället rakt fram längs bilvägen. Efter cirka fem hundra meter korsas vägen återigen av den blå Kustsstigen/Soteleden. Ta vänster och följ de blå markeringarna uppför slänten, bort från bilvägen.

Har västsidan varit blåsig blir det ofta ett vilsamt lugn på den östra sidan av Ramsvikslandet. Här ligger små skogar och hagar med betande kor i lä för vinden. Följ den blåmarkerade leden ett par kilometer tills den korsas av den vita leden. Ta då höger så kommer du ner över klipphällarna till Ramsvik Stugby & Camping igen.


Fler vandringsleder på Ramsvikslandet

Annikas led

Svårighetsgrad
3 kilometer
1 timme
Ledmarkeringsfärger
Ramsvik Stugby och Camping

Norra Ramsviksleden

Svårighetsgrad
7,5 kilometer
2,5 timmar
Ledmarkeringsfärger
Ramsvik stugby & Camping, parkeringarna vid Grosshamn, Tångevik

Ramsvikslandet runt

Svårighetsgrad
15 kilometer
6 timmar
Ledmarkeringsfärger
Ramsvik stugby & Camping, parkeringarna vid Fykan, Grosshamn, Haby, Tångevik

Röda leden

Svårighetsgrad
1,5 kilometer
30 minuter
Ledmarkeringsfärg
Ramsvik Stugby och Camping

Södra Ramsviksleden

Svårighetsgrad
9 kilometer
3,5 timmar
Ledmarkeringsfärger
Parkeringarna vid Grosshamn, Fykan, Haby

Torbjörns led

Svårighetsgrad
6 kilometer
2 timmar
Ledmarkeringsfärger
Ramsvik Stugby och Camping

Tryggö

Svårighetsgrad
2 kilometer
1,5 timmar
Ledmarkeringsfärg
Nötö

Vita leden

Svårighetsgrad
4 kilometer
2 timmar
Ledmarkeringsfärg
Ramsvik Stugby och Camping