• Ramsvikslandet runt

Svårighetsgrad
15 kilometer
6 timmar
Ledmarkeringsfärger
Ramsvik stugby & Camping, parkeringarna vid Fykan, Grosshamn, Haby, Tångevik


Öns längsta vandringsled tar dig runt hela Ramsvikslandet. Det är lika fantastiskt som det är omväxlande: Du trampar kilometer efter kilometer längs släta klipphällar med storslagen havsutsikt för att sedan plötsligt hamna i en läig skogsunge eller en gammal kohage. Vandringen går att göra på några timmar men med fika och bad blir det lätt en dagstur.

Egentligen är det svårt att göra turen på bara några timmar. För visst vill man stanna en extra stund på öns högsta punkt Sote Bonde, som reser sig 58 meter över havet med en vidunderlig utsikt över havsbandet? Eller sitta och njuta av utsikten över ensliga Grosshamn, ta ett bad eller en tredje fika. Men förutom att det är härligt att ha en hel dag på sig är det värt att tänka på att det är 15 ganska krångliga kilometrar. Långa passager går du enbart på klippor där leden visserligen är markerad men där det helt saknas stig. Det gör att turen både tar tid och blir mer fysiskt krävande än man kan tro.

Ramsvikslandet runt är en del av Kuststigen och Soteleden och du följer deras blå markeringar under hela turen. Den är välmarkerad och det är lätt att hitta. Möjligen krävs det lite extra uppmärksamhet när leden går ute på klipporna. Då kan det vara längre avstånd mellan markeringarna. För att komma till och från leden, om du utgår från Ramsvik Stugby & Camping, följer du vit led. Även den är välmarkerad.

Så hittar du starten
Det går att starta turen på flera olika platser. Leden går förbi öns parkeringar vid Fykan och Grosshamn mitt på ön, Haby i söder och Tångevik i norr. Om du bor på Ramsvik Stugby & Camping ansluter du enkelt till leden så här:

Gå över campingens parkering mot skylten ”Naturreservat” och följ de vita färgmarkeringarna upp på de släta klipphällarna. När du kommer upp till skogsbrynet tar du höger på den blå leden. Härifrån följer du Kuststigens/Soteledens blå markeringar hela vägen. Texten nedan beskriver turen som om du startat från Ramsvik Stugby & Camping.

Bästa platsen för en solnedgång
Ganska snart kommer du till husen på Ramsvikslandets nordligaste del. Idag är de flesta av dem sommarbostäder. Ett fint stopp redan nu är utsiktsplatsen Bordet, som ligger ute på udden och är en fantastisk plats för solnedgångar. Härifrån ser du Väderöarna i norr.

På marken syns något helt annat. Högar av huggen och kvarlämnad sten vittnar om tiden när bohuslänsk granit var hårdvaluta. Då höggs sten på många platser längs kusten och stenhuggerierna skapade mängder av arbetstillfällen.

Vandra vidare över klipporna och genom små skogsdungar. Efter några kilometer ser du Grosshamn, ett ensamt litet hus som ligger på strandängarna alldeles vid havet. Här ligger numera en ringmärkningsstation för fåglar. För vandrare finns både badplats och toalett.
Tänk på att det ofta går betesdjur här. Visa hänsyn och passera lugnt förbi så att de kan fortsätta sitt viktiga arbete med att hålla markerna öppna.

Mäktig utsikt
De blå markeringarna tar dig vidare söderut. Du passerar ett par parkeringar innan du kommer till det gamla fiskeläget Fykan. Kika gärna lite extra på de uthuggna räfflorna i berghällen på vägen ner Fykan. De är gjorda för att hästarna skulle få fäste när de kom dragandes med sina lass.

Från ängen vid Fykan fortsätter leden på klipporna. Du går nedanför den mäktiga toppen Sote Bonde. Har du kraft i benen ska du absolut ta omvägen dit. Det är närapå lite klättring som krävs för att komma upp, men det underlättas av rep, spänger och trätrappor. Uppifrån toppen väntar en vidunderlig utsikt över farvattnen utanför Ramsvikslandet och Soteskären.

En annan sida av Ramsvikslandet
Efter Sote Bonde går leden under lång tid på klippor. Det är fritt, vackert, kargt och ensligt. Till slut kommer du ner till Habys vindpinade ängar på öns sydspets. Från Haby vänder leden norrut och går längs bilvägen mot bron.

Nu väntar en helt annan del av Ramsvikslandet. Den blå leden svänger in över ön genom små dalgångar med odlingsmark, ängar och ekskogar. När du återigen möter den vita leden, på samma plats som sist, tar du höger och följer de vita markeringarna tillbaka till campingen.


Fler vandringsleder på Ramsvikslandet

Annikas led

Svårighetsgrad
3 kilometer
1 timme
Ledmarkeringsfärger
Ramsvik Stugby och Camping

Norra Ramsviksleden

Svårighetsgrad
7,5 kilometer
2,5 timmar
Ledmarkeringsfärger
Ramsvik stugby & Camping, parkeringarna vid Grosshamn, Tångevik

Ramsvikslandet runt

Svårighetsgrad
15 kilometer
6 timmar
Ledmarkeringsfärger
Ramsvik stugby & Camping, parkeringarna vid Fykan, Grosshamn, Haby, Tångevik

Röda leden

Svårighetsgrad
1,5 kilometer
30 minuter
Ledmarkeringsfärg
Ramsvik Stugby och Camping

Södra Ramsviksleden

Svårighetsgrad
9 kilometer
3,5 timmar
Ledmarkeringsfärger
Parkeringarna vid Grosshamn, Fykan, Haby

Torbjörns led

Svårighetsgrad
6 kilometer
2 timmar
Ledmarkeringsfärger
Ramsvik Stugby och Camping

Tryggö

Svårighetsgrad
2 kilometer
1,5 timmar
Ledmarkeringsfärg
Nötö

Vita leden

Svårighetsgrad
4 kilometer
2 timmar
Ledmarkeringsfärg
Ramsvik Stugby och Camping