Sevärdheter och besöksmål på Ramsvikslandet

På Ramsvikslandet hittar du inte bara vacker natur. Här finns också många speciella och spännande sevärdheter. Som grottor, spår från inlandsisen, ovanliga blommor eller en stenstuga från 1700-talet. Bara för att ta några exempel.

Sotekanalen
Ramsvikslandet var från början en halvö, men blev en ö när Sotekanalen sprängdes och grävdes fram på 1930-talet. Kanalen gjorde att sjömännen slapp de farliga vattnen och hårda vindarna utanför ön. Istället kunde de färdas lugnt innanför. Om du vill uppleva kanalen från vattnet går det att hyra kanoter, kajaker och motorbåtar på Ramsvik Stugby & Camping eller Ramsviks Övergård.

Sote bonde
Öns mäktigaste utsiktsplats 58 meter över havet. Nås under vandringarna Södra Ramsviksleden och Ramsvikslandet runt.

Kung Tryggves grav
På Tryggös topp ligger ett flera tusen år gammalt stenröse från bronsåldern. Enligt sägnen vilar här den mäktiga vikingakungen Tryggve. Han var sonson till Harald Hårfager och härskade över riket Viken, det som idag är Bohuslän och en bit av södra Norge. Kung Tryggve for till både Irland och Skottland på sina vikingatåg.
Den isländske författaren Snorre Sturlasson skrev på 1200-talet ner berättelsen om Kung Tryggves död. Han berättade att både Tryggve och hans kusin, Kung Gudröd i grannriket Vestfold, hade fått sina fäder mördade av Erik Blodyx. År 963 sände Gudröd bud till Tryggve. Han ville att de skulle dra på vikingatåg tillsammans. Men när Tryggve kom till mötesplatsen (som inte låg långt från Ramsvikslandet) visade det sig vara ett bakhåll planerat av Erik Blodyx son, Harald Gråfäll. Tryggve mördades av Gudröds män och enligt sägnen begravdes han sedan i röset på Tryggö. Inte långt efter mordet födde Tryggves fru Astrid en son. Han kom att heta Olav Tryggvason och blev en legendarisk kung över hela Norge.
Upplev Kung Tryggves grav genom en äventyrlig vandring till ön Tryggö.

Vad är mäktigast, havsutsikten eller bronsåldersröset? Det flera tusen år gamla röset sägs vara vikingakungen Tryggves grav.
Grottan på Tryggö
Under vandringen till Tryggö finns det förutom det mäktiga bronsåldersröset också en grotta att upptäcka. Den ligger ungefär 250 meter från bronsåldersröset. Grottan har tre öppningar och är så stor att flera familjer får plats i den samtidigt.

Jättegrytorna
Gör en kort avstickare från den vita leden och du hittar hela 44 jättegrytor. De skapades av inlandsisen när strömmande smältvatten fick en sten att under lång tid rotera och gröpa ur berget. Namnet jättegryta kommer från folktron. Förr i tiden förklarade man många formationer i berget med att det var jättars verk. Och självklart behövde även jättar något att laga mat i.

Bästa platsen för en solnedgång
Bege dig längst norrut till Tångevik så ser du Väderöarna i norr. En maffig utsikt som du passerar under Annikas led, Norra Ramsviksleden och Ramsvikslandet runt.

Öberg Tånge
Hit går ingen stig eller led men avstickaren är värd den extra ansträngningen. Här väntar röda, släta granithällar i runda former. Du tar dig enklast hit genom att gå Torbjörns led som också beskriver var du ska ta av. Det är ingen idé att försöka gå fågelvägen från den Vita leden eller Ramsvik Stugby & Camping, allt du kommer stöta på är en mycket svårgången terräng med många raviner. Blöt väderlek? Ta på bra skor och se upp var du sätter fötterna.

Öberg Tånge stoltserar med släta, röda granitklippor.
Grottan vid Öberg Tånge
En gång in i berget som sägs ha huggits ut under andra världskriget. Hit kommer du enklast genom att göra en avstickare från Torbjörns led. Gången tar slut ungefär sex meter in i berget och det är gott om plats – för den som vågar sig in…

Slussportstenen
Femtio meter från Bordet på norra Ramsvikslandet ligger en märklig sten. Den är fint huggen och bågformad, en så kallad kroksten som är ämnad för en sluss. Men varför har stenhuggaren lämnat den här bland övrig skrotsten? Det förblir en gåta. Du upplever platsen under Annikas led, Ramsvikslandet runt eller Norra Ramsviksleden.

Grosshamn
En svårslagen vy med strandängarna, havets horisont och det ensamma lilla huset. Här finns Grosshamns fältstation, en ringmärkningsstation för fåglar. Det är ingen slump. På strandängarna och i de grunda vikarna rastar och häckar många vadarfåglar, och ibland för hårda västanvindar med sig havsfåglar som stormfågel och havssula. Grosshamn passerar du när du vandrar Torbjörns led, Norra Ramsviksleden eller Ramsvikslandet runt.

Fykan
En plats som finns med i varenda fotobok över Bohusläns vackra kust. Men det som är bildskönt nu var rå verklighet förr. I Bohusläns magra och bergiga landskap fick man odla på alla små plättar man kunde hitta och även bönder fick fiska för att få mat. Ängen vid Fykan är en gammal slåtteräng. Där betade inga djur – de fick hålla till godo med grästuvor och busksnår – höet slogs och sparades till vinterfoder. Ängar som aldrig betas, gödslas, sås eller besprutas – men som slås varje sommar – är ovanliga idag. Här på Ramsvikslandet fortsätter man att bevara slåtterängen vid Fykan, vilket gör att många hotade växtarter kan leva här. Både Södra Ramsviksleden och Ramsvikslandet runt går förbi.

Det gamla fiskeläget Fykan. Här går vandringslederna Södra Ramsviksleden och Ramsvikslandet runt förbi.
Mor Lenas stuga
En mycket liten stenstuga från 1700-talet. Här bodde änkan Carolena Andreasdotter, ”Mor Lena”, med sina två söner. Siste bofaste var Johan Alfred ”Paschan”som försörjde sig på att berätta skrönor och bodde i stugan fram till 1923. Bästa sättet att ta sig till stugan är med båt. Hyr båt eller kajak på Ramsvik Stugby & Camping eller Ramsviks övergård.

Spår från inlandsisen
De syns lite överallt men framför allt på västsidan mellan Sote huvud och Fykan. Där går lederna Ramsvikslandet runt och Södra Ramsviksleden förbi. Här har isen slipat klipporna runda och släta. Ibland har fastfruset grus i isen gjort långa streck i hällarna, så kallade isräfflor, och här och var finns skärtråg, halvmåneformade skålar i berget.

Blommor och… blingon!
På Ramsvikslandet växer många ovanliga blommor. Strandängarna vid Haby bukt är en av flera fina utgångspunkter för den som vill spana. Hit kommer du via vandringslederna Ramsvikslandet runt och Södra Ramsviksleden. För botaniker lockar ön med ovanligt många gentianaväxter, olika slags orkidéer, akut hotade och sällsynta arter. Har du riktig tur kan du få se blingon, en sällsynt korsning mellan blåbär och lingon som hittats här.

Gullvivestället
Kom på våren och du får se stora fält av gullvivor vid Soteskogsmyren. Kom bara ihåg att gullvivan är fridlyst. Du hittar hit genom att göra en avstickare från Södra Ramsviksleden eller Ramsvikslandet runt. Du gör den när du vandrat över klipporna efter Sote bonde och börjar närma dig Haby parkering. Du kommer då ner från klipporna till en liten ravin med en bäck. Här tar du vänster och följer svart markering. Efter cirka en kilometer hittar du gullvivorna. Det går också att komma till Gullvivorna från parkeringsplatsen vid Fykan. Följ samma svartmarkerade vandringsled som börjar vid den inre delen av parkeringen och går rakt söderut.